• Hemen Arayın 0232 502 88 80
  • Hafta İçi 10:00 - 19:00
  • Cumartesi 10:00 - 16:00

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma; dişler üzerinde oluşan lekelerin çeşitli yöntemlerle yok edilmesi, böylelikle dişlerin normal rengine kavuşturulması işlemidir. Bu sayede dişlerdeki renk değişiklikleri ortadan kaldırılır, dişlere ideal bir görünüm kazandırılarak estetik hâle gelmesi sağlanır. Bu ise kişiye güzel bir gülüş armağan eder, toplum içinde özgüvensizlik ve çekingenlik gibi problemlerden kurtarır.

Kliniğimiz bünyesindeki diş beyazlatma tedavileri; ev tipi, ofis tipi ve lazer olmak üzere üç temel yöntem ile gerçekleştirilir. Profesyonel diş beyazlatma uygulaması alanında ilk adreslerden biri olan Dentsite, bunu uzman hekim kadrosuna ve modern teknolojilerine borçludur.

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma; diş yüzeylerinde bulunan gözenekli mine tabakasında ve dentin üzerinde oluşan inorganik-organik maddelerin giderilmesidir. Bu renkli maddeler dişlerin doğallığını bozar ve koyulaşmaya yol açar. Söz konusu maddelerin ortadan kaldırılmasıyla birlikte beyazlatma etkisi sağlanmış olur.

Dişlerdeki renklenme bazen içsel sebeplerle meydana gelir. Hormonal nedenler buna örnektir. Kimi zaman ise yoğun sigara kullanımı veya her gün çok fazla çay-kahve tüketimi gibi dış faktörler renk değişimine sebebiyet verir.

Çoğu kişi; dişlerinin beyazlamasını sağlamak için, beyazlatıcı macun veya jel gibi ürünler kullanır. Ne var ki bunlar, yeterince başarılı ve kalıcı sonuç vermez.

N iyi diş beyazlatma tedavisi, peroksit' içerin maddelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Bu ise diş hekimi kontrolüyle uygulanabilecek bir tedavidir.

Buna göre, Hidrojen Peroksit ya da Karbamit Peroksit gibi maddeler ile yapılan işlem, Bleaching (Diş Beyazlatma) adını alır. Hasta bu tedaviyi evde kendisi uygulayabileceği gibi, muayenehane ortamında lazer veya başka tekniklerle de gerçekleştirilebilir.

Diş Beyazlatma Ne Zaman Gerekir?

Dişlerinizde koyu lekeler oluşmaya başladı ancak evde uyguladığınız yöntemler işe yaramıyorsa, diş beyazlatma hizmetine ihtiyacınız var demektir. Dişlerde meydana gelen koyulaşmanın başlıca nedenleri şunlardır:

  1. Kanal tedavisi,
  2. Eskimiş restorasyonlar,
  3. Yaşlılık,
  4. Puro, sigara ve buna benzer maddelerin kullanımı,
  5. Kola, kahve, çay ve benzeri içeceklerin aşırı tüketilmesi,
  6. Çocukların küçük yaşta uzun süreli Tetrasiklin (antibiyotik) tedavisine maruz kalması,D
  7. İş sıkma, darbe ve buna benzer sebeplerle diş sinirinin canlılığını kaybetmiş olması,
  8. Fazla flor alımı.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır? Profesyonel Diş Beyazlatma Yöntemleri

Yukarıda bildirdiğimiz gibi işlem bazen hastanın evde uygulayacağı şekilde, bazen ise klinik ortamında yapılır. Klinikte gerçekleştirilen yönteme Ofis Tipi Diş Beyazlatma denir. Evde hasta tarafından yapılabilen işlem ise, Ev Tipi Diş Beyazlatma olarak isimlendirilir.

  1. Ev Tipi Diş Beyazlatma:

Bu yöntem için öncelikle ağız içerisinden ölçü alınır. Bu doğrultuda kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanarak hastanın belli zaman aralıklarında uygulaması istenir.

Evde diş beyazlatma için kullanılan plaklar, %10–%15 oranında karbamit peroksit veya hidrojen peroksit içerir.

Hasta, 10-15 gün boyu her gün 4-6 saat bu plakları kullanır. Eğer hekim plakların geceleyin kullanılmasını önerdiyse hasta bunları yatmadan evvel ağzına yerleştirir. Plakların sabaha kadar 8-10 saat ağızda kalması gerekir. Bazı durumlarda tedavinin 7-8 gün uygulanması yeterli olur.

  1. Ofis Tipi Diş Beyazlatma:

Bu yönteme, lazerle diş beyazlatma adı verilir. Klinik ortamında uygulanan bu tedavi ev tipi diş beyazlatmaya göre daha pratik ve konforludur.

Doktor, diş yüzeylerine beyazlatma jeli sürer. Bunların üzerine ise lazer veya UV ışınları uygulayarak jelin aktif olmasını sağlar. Bu işlem genellikle 1 saat sürer.

  1. Kombine Diş Beyazlatma:

Ofis ve ev tipi beyazlatmanın beraber uygulanmasına, kombine tip diş beyazlatma denir. Tedavinin ilk aşaması klinikte gerçekleşir. Sonraki etap ise ev ortamında tamamlanır. Hekim muayene ortamında tedaviyi başlatarak hastanın 2-3 gün evinde devam ettirmesini ister.

Böylece ultraviyole veya lazer ışınlarıyla etkinleştirilen plaklar, ev tipi uygulama ile desteklenerek etkisi artırılır.

  1. Tek Diş Beyazlatma:

Bu uygulama, kanal tedavisinin ardından renk değiştirmiş dişlere yapılır. Dişte yer alan dolgu sökülür ve ortaya çıkan boşluk, beyazlatma jeliyle tedavi edilir. Sonra o bölge, geçici dolgu ile belli bir süreliğine kapatılır.

Seanslar 3 gün arayla tekrarlanır. Arzu edilen renge ulaşılıncaya kadar tedavi böyle devam eder.

Diş Beyazlatma Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Tedaviden sonraki birkaç hafta boyunca dişlere kaplama veya dolgu gibi işlemler yapılmamalıdır.
  2. Süt dişlerine ve hamilelere beyazlatma tedavisi uygulanmamalıdır.
  3. Gerekiyorsa ilk gün ağrı kesici kullanılabilir. Hassasiyet görülmesi normaldir ve bu durum geçicidir.
  4. İlk birkaç gün aşırı sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
  5. İşlemin ardından 3-4 gün süreyle sigara kullanmamak; salça, kahve, çay, kırmızı şarap, çikolata, karamel, vişne gibi koyu renk içeren ürünler tüketilmemelidir.
  6. Aşındırıcı barındıran diş tozları ve beyazlatıcı özellikteki diş macunlarından kaçınılmalıdır.
  7. Dişler her gün –sabah ve akşam olmak üzere- en az 2 defa fırçalanmalıdır.
  8. Her 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.

Diş Beyazlatma Ne Kadar Etkili?

Yaşa bağlı; sigara, kahve, çay vb. ürünlerin düzenli tüketiminden kaynaklı lekelenmelerde diş renklerini açmak daha kolaydır. Araştırmalar, bu tip vakaların yüzde 96'sı, elde ettikleri sonuçlardan memnun kaldıklarını göstermiştir.

Lâkin aşırı florit veya bazı ilaçların kullanımı dolayısıyla ortaya çıkan renk değişimlerinde yeterince tatmin edici sonuçlar alınamayabilir.

Diğer taraftan, profesyonel diş beyazlatma tedavilerinin başarısı dişlerin ana rengiyle ilişkilidir. Örneğin, hastanın diş rengi zaten sarı ise beyazlatma işlemi daha iyi sonuçlanabilir. Buna mukabil, kahverengi tonlu dişlerin ise daha az beyazlatılabildiğini söylemek mümkündür. Gri tonlu dişlerde ise beyazlama etkisi neredeyse hiç görülmez.

Öte yandan diş beyazlatma işleminin eski kaplama ve dolgular üzerinde pek bir bir tesiri yoktur.

Diş Beyazlatma Sonuçları Kalıcı mı?

Dişlerdeki beyazlığın ömrü kişiden kişiye değişir. Bununla birlikte en az 3 ay süren bir beyazlık etkisinden söz edilebilir. Birçok kişide beyazlığın 6 ay- ilâ 3-4 yıl arası devam ettiği belirlenmiştir.

Kahve, çay veya sigara alışkanlığı olan bireyler, tedavi sonucu kazandıkları beyazlığı daha çabuk kaybedebilirler. Bu kişilerde eski diş renginin geri dönme oranı yaklaşık %30-40 civarındadır. Diğerlerinde ise beyazlığın ömrü uzun sürmekte olup, rengin geri dönüşümü ortalama %10-20'lerde kalır.

Unutulmamalıdır ki, diş beyazlatma tedavisi ömür boyu kalıcılık vaad etmez. Dişlerin tekrar eski rengi almaması için ağız bakımına ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir. Ayrıca işlemin 6 ayda bir veya 1 yıl arayla tekrarlanması önerilir. Üstelik ikinci beyazlatma işlemi hem daha kısa sürer, hem de bu yüzden öncekine kıyasla ekonomik fiyata gelir.

Diş Beyazlatma Zararlı mı?

Bu işlemin dişlere herhangi bir zararı yoktur. Yalnız, kullanılan ilaçların soğuk-sıcak hassasiyetine yol açması muhtemeldir. Bu ise geçici bir durumdur. Tedavi bittikten sonraki ilk 1-2 hafta içerisinde ortadan kaybolur.

Diş beyazlatma yan etkileri olarak ayrıca; diş etinin renk değiştirmesi, yanma ve benzeri şikâyetler de sayılabilir. Bunlar da yine kalıcı olmayıp, belli bir süre sonra kendiliğinden geçer.

Ev tipi diş beyazlatma tedavisi esnasında kişi, önerilen miktardan daha fazla jel kullanırsa diş minesinde aşınma oluşabilir. Bu yöntemi tercih edenler beyazlatıcı jelin yer aldığı enjektörleri, evdeki hayvanların ve çocukların erişemeyeceği bir yerde saklamalıdır.

 

Aliağa Özel Dentsite Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Zengin bilgi birikimini ve yılların deneyimini ustalıkla kullanan hekimlerimiz, her durumda en iyisini hedefler Bize 0232 502 88 80 numaralı telefonu arayarak ulaşabilir, bilgi ve rendevu alabilirsiniz.

Randevu Alın