Diş eti hastalıkları tedavileri, problemin nedenine ve türüne bağlı olarak değişir. Örneğin; travma kaynaklı bir deformasyon mevcutsaa cerrahi tedavi gerekir. Ağız bakımıyla ilgili hatalardan dolayı gelişen hafif sorunlar ise ilaçlarla, topikal uygulamalarla veya küçük operasyonlarla giderilebilir.
Dişlerin etrafını saran dokulara diş eti denir. Bu dokularda meydana gelen rahatsızlıklarla ise Periodontoloji branşı ilgilenir.
Diş etlerinde oluşan iltihâbî rahatsızlıkların giderilmemesi kanama ve ağız kokusu dâhil birçok probleme yol açar. Hastalığın ilerlemesi hâlinde kişi, kalıcı dişlerinden birini veya birkaçını tamamen kaybedebilir.
Düzenli ve doğru bir ağız-diş bakım rutini ile diş eti hastalıklarına yönelik risklerin azaltılması mümkündür. Bunun yanı sıra kontrollerin de aksatılmaması, 6 ay arayla diş hekimi muayenesine gidilmesi gerekir.
Dişlere destek veren, onların çevresini kaplayan dokular diş eti diye adlandırılır. Bunlar ağzın ve dişlerin altyapısını oluşturur.
Sağlıklı diş etinin rengi gül kurusu pembe olup, bu dokular dişlere sıkı bir şekilde tutunur.
Diş etlerinin kanaması, renginin değişmesi, kaşınması, hassaslaşması ise kişide periodontal hastalık olduğunu gösterir.
Mikrobiyal dental plaklar, diş eti hastalığı sebepleri arasında temel faktör olarak karşımıza çıkar. Bunlar, temizlenmemiş gıda artıklarından dolayı oluşur. Tükürükte doğal olarak bulunan bakteriler de plak birikimine sebebiyet verebilir.
Bakterilerin diş etinde toplanmasıyla burada bir tabaka meydana gelir. Bunun giderilmemesi hâlinde diş etleri zarar görmeye başlar.
Bunun yanı sıra, diş eti hastalığı neden olur? Sorusuna şunlar da cevap olabilir:
En önemli belirti diş eti kanamasıdır. Bu kanama bazen kendi kendine ortaya çıkar, bazen dişleri fırçalama sırasında meydana gelir.
Diğer belirtiler ise şöyledir:
Bu sorunun cevabı; periodontal hastalık tipine, derecesine, hangi çevre dokular üzerinde tahribata yol açtığına göre değişir.
Bu kapsamda, diş eti hastalıkları tedavileri olarak en sık gerçekleştirilen bazı uygulamalar şöyle sıralanabilir:
Diş etlerinde iltihaplanmaya yol açan plakları bölgeden uzaklaştırmak için diş taşı temizliğine ihtiyyaç duyulur. Bu amaçla ultrasonik cihazlardan yararlanılır.
Bu uygulamanın ardından, diş yüzeylerini pürüzsüzleştirmek ve mevcut lekeleri gidermek adıma parlatma (politür) işlemi yapılır.
Bu hastalıkta diş ile diş eti bir boşluk ile birbirinden ayrılmış durumdadır. Söz konusu periodontal cep, enfeksiyonun ilerlemesini ve böylece rahatsızlığın yayılmasını kolaylaştırır. Bakteriler burada birikmeye başlar ve ilerleyen evrelerde dişlere komşu destek dokular kaybedilir.
Erken aşamada tespit edilirse, oluşan boşluğun ortadan kaldırılması ve iltihaplı dokuların temizlenmesi için operasyon yapılabilir.
Hastalık ciddi boyuta varmışsa, dişin çekilmesi gerekir.
Bunun için ise bağ dokusu operasyonuna başvurulur. Kimi zaman serbest diş eti grefti de tercih edilebilir.
Bunların yanı sıra şu uygulamalar da, diş eti hastalığı tedavileri içinde kendine yer bulur:
Bütün diş eti rahatsızlıklarına modern teknolojisi ve profesyonel kadrosuyla etkin çözüm sunan Dentsite, periodontolojik tanı-tedavi işlemlerini başarılı şekilde gerçekleştirir.
Siz de sağlıklı dişlere, etkileyici ve ışıltılı bir gülümsemeye sahip olmak istemez misiniz? Öyleyse kendinizi, Özel Dentsite Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin uzman hekimlerine emanet edebilirsiniz.
Aliağa Özel Dentsite Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Zengin bilgi birikimini ve yılların deneyimini ustalıkla kullanan hekimlerimiz, her durumda en iyisini hedefler Bize 0232 502 88 80 numaralı telefonu arayarak ulaşabilir, bilgi ve rendevu alabilirsiniz.
© Özel Dentsite Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği |