• Hemen Arayın 0232 502 88 80
  • Hafta İçi 10:00 - 19:00
  • Cumartesi 10:00 - 16:00

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Endodonti (Kanal Tedavisi)

 

Endodonti (kanal tedavisi), pulpa-dentin dokularında meydana gelen rahatsızlıkların tedavileriyle ilgilenen bir dental branştır.

Dişler pek çok tabakadan oluşur. Bunlar dıştan içe doğru şöyle sıralanır:

  1. Mine,
  2. Dentin,
  3. Pulpa,
  4. Sement.

Pulpa hariç diğerleri dış tarafta bulunur ve sert yapılıdır. Ancak pulpa, dişlerin içerisinde yer alan bağ dokudur. Kan damarları ve sinirler bu dokulardan gçer. İşte endodonti olarak bilinen diş hekimliği dalı, bu yumuşak tabakanın hastalıklarını konu edinir.

Endodonti Nedir?

Yukarıda sözünü ettiğimiz pulpa tabakası hem dişin kök kanallarında, hem de üst kısımlarında (tepesinde) konumlanır. Dişlerin hassasiyetinden ve beslenmesinden sorumlu bağ dokusu, sinir uçları ve damarlar pulpa tabakasının içindedir.

Endodonti, söz konusu yumuşak doku ile ilgili problemlerin tanı ve tedavi işlemlerini kapsar. Buna göre endodontinin amacı, enfekte olmuş dişin ya da sinirin tedavisini gerçekleştirerek dişin işlevselliğini koruyabilmektir.

Endodonti Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?

Endodontik tedavi gerektiren başlıca durumlar şöyle sıralanabilir:

  1. Diş pulpasının çürükten dolayı zarar görmesi,
  2. Pulpada iltihaplanma veya enfeksiyon,
  3. Diş kırıkları,
  4. Dişlerde çatlak oluşması,
  5. Diğer travmalar.

Endodonti Tedavileri Ne İşe Yarar?

Bu çerçevede gerçekleştirilen uygulamalar diş pulpasının onarılmasını ve hasar görmüş sinirlerin yeniden yapılandırılmasını sağlar. Çatlayan, kırılan, kaza ve darbe gibi sebeplerle zarara uğrayan diş endodonti tedavisi sayesinde düzeltilir.

Böylelikle pulpa nekrozu (ölümü) de engellenmiş olur. Bu sayede ise dişler eski estetik görünümünü ve fonksiyonelliğini geri kazanır. Enfeksiyonun ilerlemesi önlenir ve diş, tamamıyla kaybedilmeden kurtarılır. Çevre dokularda tahribatın önüne geçilerek, dişin etrafındaki diğer yapılara zarar gelmesine engel olunur.

Kanal Tedavisi Nedir?

İltihaplanmış veya çeşitli nedenlerle enfekte olmuş pulpa dokusunun çıkarılması, ardından gerideki boşluğun temizlenip şekillendirilmesine kanal tedavisi denir. Meydana gelen boşluk, bu işlemlerden sonra doku dostu kanal dolgu maddeleri ile kapatılır.

Kanal tedavisinden evvel, tedavisi yapılacak dişin anatomisini tespit edebilmek için röntgen çekmek gerekir. Bu tedaviyi doğru yapabilmek önce kök kanallarına ulaşmakla mümkündür. Sonrasında hasarlı pulpa dokusu çıkarılmalı ve diş kökü kanallarına şekil verilmelidir. Böylece kökler, dolgu materyalini kabul etmeye hazır hâle gelecektir.

Bunu takiben ise kök kanal sterilizasyonu yapılarak bakterilerin ve diğer zararlı mikroorganizmaların yayılması durdurulur. Bölge, gerekli materyallerle kapatılarak işlem tamamlanır. Son aşamada ise hekim, elde edilen sonuçtan emin olmak için tekrar bir röntgen daha çeker.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bu sorunun yanıtı; enfeksiyonun şiddetine, dişin nerede bulunduğuna ve kanal sayısına göre değişir. Pulpada kist veya enfeksiyon meydana gelmemiş ise, endodontik tedaviler bir seansta da bitebilir.

Fakat bu tedaviye ihtiyaç duyan hastaların genelinde dişler enfeksiyonlu olur. Dolayısıyla tedavi en az iki seans sürer.

Seansların uzunluğu ise çoğu zaman 45 dakika civarındadır. Operasyonun ikinci seansta sonlandırılabilmesi için röntgenin temiz çıkması, dişi çevreleyen dokularda bozukluk olmaması, dişlerde duyarlılık ve inflamasyon görülmemesi gerekir. Bu durumlardan biri mevcutsa ek seans gerekli görülebilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak, endodonti (kanal tedavisi) aşamaları şunlardır:

  1. Öncelikle azı veya küçük azı dişlerinin kuronunda yahut ön dişin arkasında bir delik açılır.
  2. Pulpektomi işlemi gerçekleştirilir. (Dişin merkezinde bulunan, iplik şeklindeki ufak pulpa dokusu yani dişözü çıkarılır.)
  3. Hastalıklı dokunun alınmasıyla beraber pulpanın ardında bir boşluk kalır. Burası kök kanallarıyla birlikte iyice temizlenip genişletilir.
  4. Bölgenin kanal dolgusu uygulamaya elverişli olması için şekillendirme işlemi yapılır.
  5. Birden çok seansa ihtiyaç duyuluyorsa, kuronda açılmış deliğe geçici dolgu yapılmalıdır. Bunun amacı, seanslar bitene kadar dişi korumaktır.
  6. Tedavinin son safhasında geçici dolgu çıkarılarak kanal ve pulpa boşluğu kalıcı dolgu ile kapatılacaktır. Bu sırada çoğu zaman kauçuktan yapılmış, konik uca sahip, Güta Perka (Gutta percha) denilen bir malzeme kullanılır. Bu malzeme her bir kanala teker teker sokulur ve yerine genelde yapışkanla (simanla) yapıştırılır.
  7. Kimi zaman ise kanal içerisine yapısal destek için plastik veya metal çubuk yerleştirilebilir.
  8. En son adıma gelindiğinde ise diş üzerine kron kaplanır. Böylelikle dişin şekli ve doğal görünümü önceki duruma getirilir. Dişte kırılma var ise kron uygulaması yapılmadan evvel dişin onarımı gerekir. Bu amaçla post yönteminden faydalanılabilir.

Kanal Tedavisi Ağrılı mı?

Hayır. Tedavi esnasında diş uyuşturulduğu için endodonti (kanal tedavisi) ağrılı değildir. Ancak bazı hastaların dişlerinde uyuşma sorunuyla karşılaşılabilir. Böyle bir şey yaşandığı takdirde daha etkili uyuşturma tekniklerinden yardım alıp problemin üstesinden gelmek mümkündür.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Ağrır mı?

Diş sinirleri alındığından dolayı, kanal tedavisi uygulanan diş ağrımaz. Çünkü sinirleri olmadığı için uyaranlardan etkilenmez. Ne var ki, tedavi sonrası birkaç hafta boyunca çiğnemede hassasiyet ve bir miktar ağrı gözlemlenebilir.

Fakat operasyon bölgesi zamanla iyileşir ve ağrı şikâyeti de ortadan kalkar.

Siz de kanal tedavisi (endodonti) gerektiren problemlerinizin çözümü için Dentsite hekimlerine güvenebilirsiniz. Hasta konforunun ön planda tutulduğu, insan sağlığının ilk öncelik olarak kabul edildiği polikliniğimiz, ihtiyacınız olan tedavi hizmetlerini kusursuz şekilde sunacaktır.

Aliağa Özel Dentsite Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Zengin bilgi birikimini ve yılların deneyimini ustalıkla kullanan hekimlerimiz, her durumda en iyisini hedefler Bize 0232 502 88 80 numaralı telefonu arayarak ulaşabilir, bilgi ve rendevu alabilirsiniz.

Randevu Alın