• Hemen Arayın 0232 502 88 80
  • Hafta İçi 10:00 - 19:00
  • Cumartesi 10:00 - 16:00

Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti; ağız, diş, çene ve yüz bölgesiyle ilgili medikal-estetik problemleri konu alan bir bilim dalıdır. Yüzde ve dişlerde oluşan düzensizlik sorunları (maloklüzyon) ile bu brannş ilgilenir.

Dişlerin çeneye göre büyük olması nedeniyle diş diziliminde çapraşıklık, çene yapısının darlığı bunlardan bazılarıdır. Ayrıca üst veya alt çenenin geride olması gibi problemler yine diş hekimliğinin bir alt dalı olan ortodontinin ilgi alanına girer.

Dental sektöre yön veren polikliniğimiz, ortodonti uygulamaları alanında da üstün başarılarıla adından söz ettirir.

Ortodonti Nedir?

‘Orto’ sözcüğü Latince olup, ‘düzeltmek’ anlamını taşır. ‘Donti’ kelimesi ise, diş ve diş dokuları mânâsına gelir.

Çene ve diş rahatsızlıklarının giderilmesini amaçlayan branşa ortodonti denir. Mevcut problemlerin tanı, tedavi ve takibine ek olarak bu branş, olası risklerin de en aza indirilmesini hedefler.

Ortodonti Tedavisi Avantajları Nelerdir?

Ortodontik tedavilerin temel hedefi dişlerde iyi bir kapanış sağlayabilmektir. Bu ise düzgün olarak sıralanan dişlerin, karşı çenede bulunan dişlerle uyumlu olması anlamına gelir.

İyi bir kapanış sayesinde; konuşma, ısırma ve çiğneme fonksiyonları kolaylaşır. Ağız sağlığının gelişmesi genel sağlığı da olumlu yönde etkiler. Tüm bunlar kişinin özgüveni ve ruh hâli üzerinde de doğrudan etkilenir. Dişlerin temizlenme zorluğu, kötü ağız hijyeni, hoş olmayan estetik görünümler ortodontik tedavilerle engellenir. Hasta, etkileyici bir gülümsemeye ve sağlam diş yapısına kavuşur.

Ortodontik Tedaviler Kaç Yaşında Başlamalı?

Amerikan Ortodonti Birliği’nin (AAO) açıklamasına göre çocuklar, 7 yaşına girmeden evvel ortodontik kontrollere girmelidir.

Tedavi başlangıcı için sabit bir yaş yoktur. Çocuğun 5-7 yaş arasında –ki bu dönem, ön dişlerin sürme zamanıdır- bir ortodondiste gösterilmesi uygundur.

Çoğunlukla 8-14 yaş aralığında erken müdahalenin avantajlı olduğu söylenebilir. Bununla beraber birtakım sorunlar için bu yaşları beklemeden daha önce aksiyon alınması gerekebilir.

Ortodonti Nelere Bakar?

Bu bölüm çenenin ve dişlerin yanlış pozisyonundan kaynaklı rahatsızlıklarla ilgilenir. Onlardan bazıları şunlardır:

  1. Üst ve alt çenedeki yapısal bozukluklar, gelişim geriliği veya çenenin anormal derecede gelişmiş olması,
  2. Ağız kapanış bozuklukları (Alt dişlerin hiç veya normalden az, buna mukabil üst dişlerin fazla gözükmesi durumuna örtülü kapanış denir. Ağız kapatıldığı zaman çenenin kayması sebebiyle dişlerin birbiri üzerine çapraz basması da, ters eya çapraz kapanış adını alır.),
  3. Orta hat uyuşmazlığı,
  4. Aralıklı diş yapısı,
  5. Underbites (Ön dişlerin alt dişlerden geride olması(,
  6. Çene darlığı,
  7. Dişlerin çeneye kıyasla iri olması,
  8. Süt dişlerinin erken kaybı nedeniyle dişlerin asimetrik bir şekilde konumlanması,
  9. İleri çene,
  10. Kalıcı dişlerde eksiklik,
  11. Dönük (rotasyonlu) dişler,
  12. Gömülü dişler,
  13. Çene travmaları ve kistleri ile ilgili rahatsızlıklar,
  14. Diş dizilimindeki anormallikler bunlardan bazılarıdır.

Ortodontik Tedaviler Nelerdir?

Bunları, sabit ve hareketli ortodonti tedavileri olarak sıralamamız mümkündür. Söz konusu uygulamalar çene veya kas yapısını büyütmek, dişleri hareket ettirerek uygun şekilde konumlandırmak gibi amaçlarla yapılır. Bu ortodontik tedaviler çeneye ve dişlere belirli miktarda kuvvet uygulayarak etkisini gösterir.

En fazla tercih edilen ortodonti yöntemleri şu şekildedir:

  1. Headgear,
  2. Çene Genişletici,
  3. Çene Apareyleri,
  4. Hareketli Pekiştirici,
  5. Sabit Yer Tutucu,
  6. Braket,
  7. Şeffaf Aparey,
  8. Diş Telleri vb.

Siz de ortodontik problemlerinizin tedavisi için Dentsite farkını deneyimleyebilirsiniz. Tamamen size özgü plananlanan konforlu ve etkin tedavi süreciyle sağlığınıza, güzel gülümsemenize yeniden sahip olabilirsiniz.

Aliağa Özel Dentsite Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Zengin bilgi birikimini ve yılların deneyimini ustalıkla kullanan hekimlerimiz, her durumda en iyisini hedefler Bize 0232 502 88 80 numaralı telefonu arayarak ulaşabilir, bilgi ve rendevu alabilirsiniz.

Randevu Alın