Restoratif diş hekimliği; ağız içindeki sert dokularda meydana gelen rahatsızlıklarla ilgilenen bir bilim dalıdır. Abrazyon, çürük, atrizyon, erezyon, anomaliler, abfraksiyon, kanal tedavisi ve mine hipoplazisi gibi durumlarda dişlerin restorasyonu bu branşın ilgi alanına girer.
Diş sert dokularındaki hastalıkların nedenlerini tespit etmek, patolojiler, tedavileri ve önleme yöntemleri bu bilim dalının temel konularıdır.
Tüm dental hizmetler için doğru adres olan polikliniğimiz, restoratif diş hekimliği alanında da söz sahibidir. Hasta konforunu ve mahremiyetini ön planda tutan Dentsite, sağlığına ve güzelliğine önem verenlerin adresidir.
Dişlerin sert dokularında oluşan deformasyonların, madde eksikliklerinin tanı ve tedavisiyle uğraşan bilim dalıdır. Sağlıklı yapısını kaybeden dişlerin önceki işlevlerine ve görüntüsüne kavuşturulmasını hedefler.
Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bozulmaları düzeltir ve bunların tekrarlanmasını engellemek için hastaya koruyucu tedaviler önerir.
Bu branş, Adeziv diş hekimliğine dayanır ve CAD/CAM materyallerinden yararlanır. Böylelikle dişlerin; fonksiyonel, fonetik, estetik ihtiyaçlarını karşılar.
Patolojik ve fizyolojik diş renklenmeleri evvelâ diş beyazlatması ve benzeri konservatif tedavilerle ele alınır.
Bu ana bilim dalının diğer bir uygulama alanı estetik diş hekimliğidir. Estetik diş hekimliğinin temel konularından bazıları ise şöyle sıralanabilir:
Hepsi ve daha fazlası minival invaziv tedavi yaklaşımları ile uzun süreli restorasyonlar elde etmeyi amaçlar. Bunun için porselen veya kompozit laminalardan da faydalanılır. Ayrıca mine kaybını engellemek ve çürük riskini en aza indirmek için florür uygulaması da bu birimde yapılır.
Gerçekleştirilen revizyonlar sayesinde estetik bir gülüş meydana getirilir. Bu tedavi; dişler, dudak, diş eti, ve eklemler ve kas-iskelet yapısını kapsar.
İstikrarlı ve uyumlu bir çiğneme sistemi geliştiren restoratif diş tedavileri, sanatı hekimlik ile birleştirir. Böylelikle bireyin yüz şekli için en ideal gülüş ortaya çıkarılır. Kişinin estetiksel ve kişisel beklentileri doğallık ve sağlık ile bir araya getirilir. Bu sayede hem sağlıklı, hem dayanıklı bir ağız-diş yapısı, etkileyici bir gülüş meydana getirilir.
Anomali, aşınma, travma, çürük ve buna benzer nedenlerle form veya şekil bozukluğuna uğrayan dişler, uygun restoratif materyaller kullanılarak onarılır. Başta çürük problemi olmak üzere çeşitli diş hastalıklarının koruyucu tedavilerle engellenmesi restoratif diş hekimliği sayesinde gerçekleşir.
Bu alandaki tedaviler kanser hastaları ve 65 yaş üzeri bireyler dâhil herkese uygulanabilir. Restoratif tedaviye ihtiyaç duyan bazı hasta gruplarını ise şöyle sıralamak mümkündür:
Kliniğimizde gerçekleştirilen uygulamalar bio uyumluluğu yüksek, dişlere zarar vermeyen malzemelerle yapılır. Bu malzemeler yardımıyla restoratif diş hekimliği kapsamında dişlerde meydana gelmiş kayıplar telâfi edilir. Madde kaybına uğramış, hasar görmüş dişler eski hâline döndürülerek hoş bir görünüme kavuşması sağlanır.
Bunlar, ‘Işınlı (Lazerli) Dolgu’ yahut ‘Beyaz Dolgu’ olarak da bilinir. Hem arka, hem ön dişlerde kullanıma elverişlidir. Uygulama sırasında gerçek lazer ışınları kullanılmaz.
Kompozit malzemesinin istenilen sertliğe ulaşmasını sağlamak için halojen cihazlardan veya LED ışıktan yardım alınır. Bunlar, belirli dalga boylarına getirilir ve kompozit dolgu uygulaması bu doğrultuda gerçekleştirilir.
Söz konusu dolgular bir nevî plastik karışımıdır. İçinde silikon dioksit parçacıkları yer alır. Doğal diş renginde olduğu için ‘beyaz dolgu’ denilmiştir.
Kompozit Dolgu Hangi Durumlarda Uygulanır?
Kompozit Dolgu Avantajları Nelerdir?
Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?
LED ışık ya da halojen cihazları belirlenmiş dalga boylarına ayarlanır. Hazırlanan kompozit dolgu, kaviteler içerisine tabaka tabaka yerleştirilir.
Bu cihazların yaydığı ışınlar, dolgunun sertleşmesini sağlar. İşlem bitince, uygulanacak dişe göre şekillendirilip düzenlenir.
Ön dişlerde uygulanması gereken çok sayıda restorasyon varsa kompozit dolgu önerilmez. Bunun yerine porselen kron veya porselen dolgu kullanılması tavsiye edilir.
Aynı şekilde, dişlerindeki mineral kaybı yüksek olan hastalar için kompozit dolgu iyi bir tedavi seçeneği olmayabilir. Bu hastalarda da yine porselen uygulamasının tatbik edilmesi daha doğrudur.
Hastanın düzenli olarak aşırı derecede kahve-çay tüketme alışkanlığı varsa beyaz dolgu uygulaması yapılmamalıdır. Zira bu dolgunun bir müddet sonra renk değiştirmesi ve dişlerle olan uyumunun bozulması muhtemeldir.
Restoratif diş hekimliği tedavileri arasında önemli bir yer tutan kompozit lamina, diş kaplama türlerinden biridir. Dişlerde renk kaybı, boşluk, kırık, diş eksikliği ve çarpıklığı gibi durumların ortadan kaldırılması için uygulanır.
‘Laminate Veneer’ (yaprak porselen) olarak da isimlendirilen bu tedavi, laboratuvar ortamında kişiye özel olarak üretilir.
Kompozit Lamina Avantajları Nelerdir?
Siz de restoratif diş ehkimliği alanındaki tüm ihtiyaçlarınız için Özel Dentsite Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ne güvenebilirsiniz.
Hekimlerimiz ve diğer sağlık personellerimiz, sağlığınızı sizin kadar önemser. Bu itibarla, sizin için en doğru tedavileri planlayarak en güncel yöntem ve yaklaşımlarla uygulamak için çalışır. Bunun sonucunda beklediğinizden daha güzel sonuçlar kaçınılmaz hâle gelir.
Aliağa Özel Dentsite Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Zengin bilgi birikimini ve yılların deneyimini ustalıkla kullanan hekimlerimiz, her durumda en iyisini hedefler Bize 0232 502 88 80 numaralı telefonu arayarak ulaşabilir, bilgi ve rendevu alabilirsiniz.
© Özel Dentsite Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği |